Семейни 

Избор на подходящия кухненски плот

 

Есента е време, което свързваме традиционно с правенето на зимнина, но наред с това много хора решават да се възползват от по – хладните дни, но все още сухото време, за да започнат ремонт у дома. И ако за едни освежаването на стените е достатъчно, за други предстоят няколко месеца, в които ще има къртене, местене, боядисване, цялостна промяна. Всичко това изисква предварителна подготовка, ясно подготвен бюджет и доста нерви. Както и готовност да инвестирате много повече средства, от това, което сте предвиди, защото, повярвайте, изненадите могат да идват една след друга.

Една от най-важните и трудоемки за направа стаи, наред с банята, е кухнята. Особено ако имате семейство, готвенето е част от ежедневието ви или просто хоби, има много, много детайли, на които трябва да обърнете внимание в процеса на проектиране.

Сред важните елементи, на които трябва да акцентираме са подовата настилка, шкафовете – като материал, цветове, функционалност, съотношение  на рафтове, чекмеджета, шкафове с плътни врати или със стъклени, допълнителни етажерки, това, дали да ги пуснете до тавана или да подреждате вещи отгоре. Ще има ли трапезария – каква маса ще изберете – кръгла, сгъваема, правоъгълна. Ще има ли барплот? Какви ще бъдат уредите – свободно стоящи или вградени? Какво ще държите на плота и какво ще се опитате да скриете. Ако например ползвате кафемашина всеки ден, няма защо да я вадите и прибирате  постоянно. А пък ако се сещате да препечете на тостера филийки само един – два пъти седмично, защо да заема място на плота ви?  

Сред важните елементи в една кухня, на който обаче рядко обръщаме внимание, е плотът за вграждане. Има няколко основни критерия, които трябва да се вземат предвид при търсене на идеалния плот за кухня, един от които са материалите. Имайте предвид, че кухненските плотове могат да бъдат направени от сурови и естествени материали и че материали като камък, дърво и мрамор се завръщат.

Как да изберем правилния плот?

За да намерите подходящия плот, ще трябва да обмислите възможностите си по отношение на материалите, техническите характеристики и дебелината.

За да сте сигурни, че сте направили правилния избор, се съсредоточете върху основните материали – камък, кварцов кристал, стъкло и ламинат, гранит, дърво, бетон, теракота.

Какво трябва да знам за каменните плотове?

Първото нещо, което трябва да знаете за камъка, е, че за кухненските плотове се използват различни видове: гранит, сапунен камък и мрамор.

Гранитните плотове са скъпи, но въпреки това са много търсени. Те се отличават с висока топлоустойчивост, здравина и издръжливост. Имайте предвид, че ще дадат и добавена стойност към вашата кухня. Те са устойчиви на петна, но имайте предвид, че ако не се поддържат редовно, може да се надраскат с течение на времето.

Мраморът  може да изглежда елегантно и стилно за кухненски плот, но може да не е най-добрият избор, тъй като много лесно се цапа и надрасква.

Какво трябва да знам за кварцовия плот?

Кварцовият плот е направен от кварцови кристали и други минерали, които са оформени в плоча и обвързани със смоли. Като устойчива на петна и надраскване повърхност, плотовете от кварцов кристал са добра алтернатива на гранит и мрамор. Имайте предвид обаче, че това е доста тежък материал.

Какво трябва да знам за стъклените плотове?

Стъклото  е един от най-гъвкавите материали за плотове на пазара, предлагани в различни стилове, цветове и текстури. Стъклените плотове за кухня се състоят от парчета стъкло, смесени със смоли и оформени в плочи. Те могат да бъдат извити или симетрични и могат да се комбинират с всеки друг материал. Някои имат интегрирани LED светлини и цветни ивици, добавени за стил.

Стъклените плотове са издръжливи, непорести и устойчив на топлина. Като цена са достъпни, но са предразположени към пукнатини и вдлъбнатини.

Какво трябва да знам за ламинираните плотове?

Това е може би, най-бюджетният вариант за плотове, но е все по-популярен сред много потребители, поради неговата наличност и достъпна цена. Ламинатите на пазара се предлагат в хиляди цветове, стилове и шарки и те присъстват както в кухни с ретро усещане, така и при тези с модерен вид. Ламинатите са пластмасово покрити синтетика с гладка повърхност, което ги прави лесни за почистване. Те се правят чрез залепване на ламинатни листове към сърцевина от ПДЧ. Недостатъците на ламинирания плот са, че повърхността може лесно да се надраска.

Какви характеристики са налични за кухненските плотове днес?

Кухненските плотове на пазара имат различни характеристики, което прави търсенето на идеалния плот само по себе си предизвикателство. Намирането на идеалния, който притежава всички желани характеристики, които предпочитате може да се окаже трудна задача, особено, ако работите с ограничен бюджет. Независимо от това, ще трябва да решите дали искате кухненски плот, който е рециклиран или устойчив на топлина,  докато е устойчив на петна и износоустойчив , или плот, който има антибактериални характеристики и е рециклируем, или плотове, които са устойчиви на студ.

Можете да изберете комбинация от някои от гореспоменатите характеристики, за да направите кухнята на вашите мечти.

Как да изберем дебелината на работната повърхност?

Важно е да изберете правилната дебелина на работната повърхност, тъй като това ще определи дълголетието и издръжливостта на вашия кухненски плот. Много производители на кухненски плотове казват, че 3 сантиметра е идеалната дебелина както за кварцови, така и за гранитни плотове. Въпреки че можете да намалите разходите, като изберете дебелина 1 или 2 сантиметра, предимството да имате плот с дебелина 3 сантиметра е, че предлага по-голяма издръжливост. В случай, че имате ограничен бюджет и / или нямате намерени за кулинарни фиести, а търсите по-скоро стилно и луксозно изпълнение и излъчване, заложете на 1 сантиметров плот, направен от ламинат или дърво, а не от камък или гранит. Бъдете обаче готови да го замените след няколко години, макар че плотът с дебелина 1 сантиметър няма да издържи толкова дълго, колкото 2 или 3 сантиметра дебела работна повърхност, изработена от първокласни материали като гранит, кварц и мрамор. 

Как да избегнем грешки при избора на кухненския си плот?

Когато избирате свой собствен кухненски плот, ето няколко насоки, които да вземете предвид, за да ви помогнат да избегнете някои скъпи грешки:

Идентифицирайте цвета. Цветовата схема на вашата кухня ще определи цвета на плота ви. Изберете цвят, който допълва темата на вашата кухня, за да създадете хармонична среда.

Изберете вашия стил . Ако искате модерна кухня, можете да изберете плотове от сапунен камък например в черно. Ако искате винтидж кухня, можете да изберете плот от мрамор в бежов или пясъчен цвят. Има различни стилове за избор и всичко ще зависи от вашите лични предпочитания.

Помислете за осветлението. Когато в кухнята ви има по-малко естествена светлина, препоръчително е да имате плот с по-светъл цвят, с някои златни акценти или светли петна. Ако вашето кухненско пространство е обгърнато от естествена светлина, помислете за по-тъмни цветове за плота.

Изберете материала . Трябва да определите материала на вашия плот, преди да определите дебелината. Плотовете от гранит, камък, кварц и мрамор са първокласни материали в сравнение с дърво, стъкло и ламинат. Премислете бюджета си и вижте кой материал отговаря на вашите възможности.

Изберете дебелината . Както споменахме по-рано, 3 сантиметра е предпочитаната дебелина за първокачествени материали като камък и гранит и 1 или 2 сантиметра за материали като ламинат, дърво и стъкло.

Как да създам изключителен плот?

За да постигнете забележителни кухненски плотове, помислете за модерни материали, интересни форми и текстури, осветление и интелигентни технологии, които могат да бъдат вградени.

Що се отнася до материалите, има тенденция за връщане към основите в дизайна на кухнята; много хора предпочитат плотове от суровини като дърво, което ги прави все по-търсени за модерни, класически, така и в ретро кухни.

Related posts

Leave a Comment