Нови 

Кога да запишем детето на курс по английски?

Мечтаете ли детето ви да може да говори няколко различни езика и да се превърне в успешен възрастен, който обикаля по целия свят? Ако това е вашето желание, то вероятно вече се чудите кога трябва да потърсите курсове по английски език за деца.

По принцип това е възможно веднага, когато те могат да говорят, но нека погледнем въпроса по-задълбочено.

Всички изследователи са съгласни, че колкото по-рано дете започне да учи втори език, толкова по-добре ще се справи с него, поради повече от една причини. Някои казват, че уменията за овладяване на втори език достигат пика на или преди 6 или 7-годишна възраст. Други твърдят, че този интервал от време се простира чак до пубертета. Но всички са единодушни, че е много по-трудно детето да научи нов език след пубертета.

Защо да започнете на 3 или 4 години?

Ако зададете този въпрос назад в миналото, преди няколко години, всеки би ви гледал така, сякаш сте от друга планета. Някога беше немислимо децата на тригодишна възраст да учат втори език, като все още не са усвоили майчиния си. В днешно време обаче изследванията показват нещо съвсем различно.

Учените от Харвардския университет потвърждават, че креативността, уменията за критично мислене и гъвкавостта на ума са значително засилени, ако децата учат втори език в по-крехка възраст. Счита се, че предучилищните години, особено първите три години от живота, са жизненоважен период от живота на детето. Това е, когато наред с другите неща се поставят основите за нагласи, мислене и учене

Това означава, че децата имат естествена способност да учат, която се развива през първите 3-4 години от живота им.

Използването на тази способност е много поощрявана, защото винаги, според проучвания, изучаването на втори език е толкова лесно, колкото и изучаването на първия. Може да звучи като огромна тежест, но всъщност не е така. Изследванията показват, че 50% от способността ни да учим се развива до 4-годишна възраст и с още 30% до 8-годишна възраст. Ето защо тригодишните деца се насърчават да учат втори език.

Това обаче не означава, че 80% от познанията или интелигентността са формирани до 8-годишна възраст. Това просто означава, че децата развиват своите основни пътища на обучение през първите няколко години от живота си.

В същото време проучване, проведено от Лабораторията за когнитивни невронауки за езиково и детско развитие в Дартмутския колеж (Хановер), показва, че след тийнейджърските години мозъкът се променя и става изключително предизвикателно (ако е възможно изобщо) за възрастен да научи чужд език. Това не означава, че големите хора не могат да го научат; просто няма да го направят по същия начин като дете, защото механизмите, които помагат за изучаването на езици, не са същите като на възраст между 2 и 5 години.

Друг интересен факт е, че децата учат по-добре втори език в семейните си общности, а не в класната стая. Ето защо е добре да помислите за частни уроци у дома например.

A що се отнася до децата от двуезични семейства?

Всичко зависи от ситуацията, в която се намира семейството. Например, дете, което се е родило с британска майка и италиански баща, живеещи във Великобритания, може да започне да учи и двата езика в момента, в който се роди.

От друга страна, дете в училищна възраст от, да речем, Германия, което емигрира в Холандия, е принудено да научи новия език възможно най-скоро. Това може да отнеме доста години, в зависимост от възрастта на детето, за да се достигне високо ниво на владеене. Това няма да стане лесно или бързо, затова се препоръчва родителите в тези случаи да нямат високи, нереалистични очаквания за изучаването на втория език.

В заключение

Въпреки че изследванията все още са неубедителни и контрастиращи относно точната подходяща възраст, в която да може детето да започне да учи втори език, винаги можете да дадете възможност на вашето отроче да се докаже пред вас. А и тъкмо вие можете да си опресните езика.

В крайна сметка, винаги има време да научите нещо ново, дори и в малко по-зряла възраст. Дерзайте!

Related posts

Leave a Comment