Семейни 

Мемоарите на една Гейша

Планиран като филм на Стивън Спилбърг, “Мемоарите на една гейша” в крайна сметка е реализиран от режисьора Роб Маршъл. Заел се само с продуцирането на филма, Спилбърг избира именно Маршал, очарован от предишната му творба “Чикаго”, с която обра Оскарите през 2003 г. С бюджет от 85 млн. долара “Мемоарите на една гейша” е сниман изцяло в Америка, където е пресъздаден японския град Киото през 30-те г. Действието е базирано върху новелата със същото име на Артър Голдън. Главната роля е поверена на китайката Зиу Жанг (“Тигър и дракон”, “Герой”), което доведе до злобни критики в азиатската преса относно произхода на актрисата. В останалите роли също се залага на популярни имена като Мишел Йео (“Джеймс Бонд – Винаги ще има утре”), Кен Уатанабе (“Батман в началото”, “Последният самурай”) и Хари-Хироюки Тагава (”Електра”, “Пърл Харбър”).

Притиснат от безпаричието и болестта на жена си, японец продава двете си дъщери на пътуващ търговец. Той от своя страна ги препродава в големите градове, за да ги обучават за гейши. Така малката Чийо и сестра й Сацу попадат в град Киото, където са разделени завинаги. Виждайки бъдеща конкуренция в лицето на невръстната Чийо, известната гейша Мацумомо (Ли Гонг – “Китайска кутия”), която живее в същия дом, всячески прави опити детето да бъде унижавано.

Един ден случайността среща малката Чийо с години по-възрастен мъж, наричан “Председателя” (Кен Уатанабе), в който тя се влюбва. Това става и главната й цел, да стане гейша, за да може да влезе в неговия свят. След множество трудни моменти и години на унижения, шансът спохожда на Чийо в лицето на най-известната гейша в района – Мамеха (Мишел Йео), която поема обучението й.

Така порасналата Чийо (Зиу Жанг) постепенно се превръща в най-желаната гейша в Киото, вече под новото си артистично име Саюри. Борбата между Мацумомо и Саюри продължава с всички средства, дори когато мъжете започват на “наддават” за девствеността на втората. Преследвайки неотлъчно своята тайна цел, проблемите за Саюри следват един след друг. Най-добрия приятел на Председателя, богатият индустриалец Нобу (Коджи Якушо) се влюбва в нея и я иска за себе си. И точно тогава Америка напада Япония и целият свят на гейшите рухва. Години след войната пътищата на Саюри, Нобу и Председателя пак се срещат, когато двамата идват при нея с необичайно предложение. Саюри се чувства толкова близо до успеха, без да знае, че най-голяма й драма тепърва предстои.

Related posts

Leave a Comment