Фантастика 

Жената чудо

Загадъчната красавица, която преди година спаси Батман и Суперман („Батман срещу Суперман: Зората на Справедливостта“ 2016) се завръща на екрана в централната роля в нова мегапродукция за супергерои. За да отговоря на духа на епохата, бих казал, че става дума за „супергероиня“. Тя се казва Диана, възрастта й е около 5000 години, но е добре запазена, защото е полубогиня. Притежава диадема, гривни-налакътници, луминисцентно ласо/камшик, лек и удобен щит и остър меч – всичките магически, криещи свръхсила.

Още от ранното си детство на изолирания остров Темисира, принцеса Диана (Гал Гадот) е привлечена от бойните умения. Мястото е райско, а момиченцето расте оградено от вниманието и грижите на майка си и леля си. Островът е създаден от Зевс, специално за амазонките – група от очарователни дами, които се занимават ежедневно с конна езда и тежки физически упражнения. Пълната липса на мъжко присъствие не оказва влияние върху радостта и безгрижието на населението, което се вписва изцяло в понятието „нежен пол“. Години по-късно принцесата владее до съвършенство бойните умения на своята школа и борави вируозно с различни оръжия от античността. Наивната Диана не знае, че делото за спасяването на давещите се е дело на самите давещи се и оказва решителна помощ на потъналия пред очите й американски пилот и шпионин Стив Тревър (Крис Пайн). Това приключение слага край на идиличното ежедневие на девойката. Информацията, че някъде отвъд има война, разпалва въображението на принцесата, която счита свой дълг да предизвика бога на войната Арес и предотврати кръвопролитията. Така тя напуска Темисира и се озовава в Лондон, а малко по-късно, заедно със Стив и трима негови съратници, на първа бойна линия някъде в Белгия. Целта на групата е да елиминира коварния германски генерал Ерих Лудендорф, способен да саботира мирните преговори, които са на път да дадат желаните резултати.

Жената чудо“ е интересен социален феномен, вдъхновение за феминистите от земното кълбо, показател за зрелостта на обществото и сюжет на анализи на истерични авторки, търсещи трибуна за личните си проблеми. Тя се появява като комикс от фамилията DC Comics през 1941 и може да се окачестви като историческа закономерност, тъй като историческият контекст е повече от ясен: докато мъжете воюват, жените ги заместват във фабрики и заводи, като доказват, че са пълноценни работници. Главната героиня е символ на еманципацията, равните шансове за двата пола и е далеч от идеала за патриархално подчинената домакиня, щъкаща между кухнята, пералнята и спалнята. Тя не приема униженията, не остава длъжна никому, храбростта й е безспорна, но това не я прави отблъскваща мъжкарана.

Режисьорката Пати Дженкинс взема поредица сполучливи авторски решения, които обричат „Жената чудо“ на успех. Бившата „Мис Израел“ Гал Гадот, (позната с дискретния си чар в няколко издания на франчайза „Бързи и яростни“) е олицетворение на наивността, уязвимостта и идеализма на култовия персонаж на Диана. Тя е любопитна, сърдечна, любвеобилна, чужда на амбициите за съвършенство и винаги склонна да търси (и открие) добрите страни у ближния. Нейната елегантост и финес са в разрез с нахаканата арогантност и самоувереност на мъжкото съсловие от света на супергероите (Батман, Суперман и прочие), а това несъмнено допринася и за забележителната химия между Гадот и Пайн. От друга страна, благодарение на спортния гладиаторски костюм, Гал Гадот/принцеса Диана остава вярна на стереотипите отговарящи на очакванията на втренчения поглед на мъжката аудитория в киносалона. Присъствието на хумористични диалози и ситуации внася допълнително ново измерение, твърде оскъдно в супергеройския жанр. Зрителите би трябвало да оценят и очевидното старание на авторите на „Жената чудо“ да не злоупотребяват с впечатляващи визуални ефекти, криещи почти винаги липсата на сценариен потенциал.

Още преди излизането си на екран, „Жената чудо“стана сюжет за разговори и страстни полемики. Организирането на специални прожекции „само за женска публика“ в няколко киносалона в САЩ и забраната за прожектиране на филма в Ливан допринесоха за повишения интерес към очертаващия се блокбастър. Разпространителите на филма предвидиха скромен бюджет за реклама, уверени, че тематиката ще привлече много повече от тълпите редовни кинофенове. Феминистите от цял свят вече развяха високо знамето си, но мнозина охладиха страстите им с напомнянето, че женските герои не са обезателно феминисти. Вероятно са прави.

Свързани

Leave a Comment