Нови 

Здравословни ползи от гледането на футбол  

 

Проучване, проведено от Университета в Лийдс, разкри потенциалните ползи за здравето от гледането на футбол.

Експериментът, включващ 25 фенове на отбора Лийдс на възраст между 20 и 60 години, установи, че поддръжниците на футбола изпитват по време на мачовете т. нар. „положителен стрес“, който е еквивалентен на умерена сърдечно-съдова тренировка.

„Беше ясно, че феновете са запалени по играта, като сърдечната честота се повишава по време на мача до ниво, подобно на това, когато се наслаждавате на бърза разходка“, коментира д-р Андреа Ътли, от Университета в Лийдс.

„В крайна сметка, подкрепата на вашия отбор на футболен мач ви дава умерена сърдечно-съдова тренировка и, в зависимост от резултата от мача, психологически тласък или спад.“

В течение на три игри сърдечната честота на участниците се е увеличила до високите 130 удара в минута, с 64% повече от средния базов процент.

Голът на Лийдс е имал най-драстичен ефект върху феновете, като е довел до повишаване на сърдечната честота средно с 27%, докато допуснатият гол я е увеличил с 22%.

Гледането на мачове на живо на стадиона има по-изразен ефект върху участниците, като пулсът се увеличава с 11% в сравнение с гледането на мачове по телевизията в групова обстановка.

Установено е също, че пониженото кръвно налягане след победи има положителни ползи за здравето, въпреки че повишените нива, получени след поражения, не са.

Психологически участниците са отчитали значително по-добри настроения след победа, въпреки че тази по-висока позитивност е продължила само 24 часа. Това е по-кратко от еквивалентното отрицателно настроение, последвало загуба, което в някои случаи е продължило с дни.

Ето и още някои здравословни ползи за хората от гледането на футбол.

Намалява се рискът от депресия

Депресията и тревожността са две от най-често срещаните състояния на психичното здраве и са нещо, които засягат хората по целия свят. Гледането на спорт често кара човек да чувства, че е активен участник в събитието, а не просто зрител. Това е чудесен начин да подобрите настроението си и да се чувствате по-добре, посочват от Winbet.

Много хора също така гледат спорт с приятели или семейство, така че това е време, когато те могат да общуват, вместо да бъдат изолирани. Въпреки това, чрез силата на технологията, винаги можете да се свържете с други фенове и приятели и да се насладите на събитието заедно, дори ако не сте физически в една стая.

Лека форма на тренировка

Може би си мислите, че седенето на стол и гледането на спорт по телевизията означава, че не сте твърде активни, но все пак имате някаква форма на тренировка през това време. Всъщност получавате мозъчна тренировка, когато гледате спорт, тъй като умът ви непрекъснато е активен, опитвайки се да преработи това, което се случва в играта.

Ако сте човек, който изпитва нужда да рита всяка топка по време на футболен мач от Висшата лига, тогава може да се възползвате и от лека физическа тренировка.

По-силни взаимоотношения

Подкрепата на местния футболен отбор може да бъде чудесен начин за изграждане на взаимоотношения с други фенове. Независимо дали гледате спорт на стадиона или в бар с други хора, сред феновете на същия отбор често можете да намерите другар. Това се отразява прекрасно на емоционалното здраве.

А виждайки успеха на местния си отбор или родината си, много фенове усещат, че са помогнали за постижението чрез непоклатимата си подкрепа през годините. Това от своя страна дава тласък на вярата в себе си и увереността.

Заслужено забавление

Най-просто казано, гледането на какъвто и да е спорт по телевизията или на живо е забавно. Това е нещо, за което да се вълнувате и нещо, с което да се похвалите на приятелите и семейството си. Освен това е и повод за среща с приятели, които не сте виждали от известно време.

Кой би се отказал от всички тези невероятни ползи от футбола в ежедневието?

 

Related posts

Leave a Comment