Други 

Какво представляват модерните картини пана и как да разнообразим интериора с тях?

Историята на появата на съвременните пана за стена е много любопитна.

Първите декоративни пана за стена се свързват с появата на писане върху закрепени дъски, където има текст от едната страна и рисунки от другата. Хората харесват този формат на изображения и започнаха да го използват не само като информация за събития, но и като предмет за декориране на стаи.

Тази идея получава следващия кръг на развитие през Средновековието – модулни изображения украсяват храмове и други светилища. С тях са украсени стени и олтари. Тази тенденция е регистрирана в почти цяла Европа и Византия.

През 15-ти век, по време на Ренесанса, Ханс Мемлинг и Йероним Бош започват да използват тази техника за украса на жилищни, държавни и обществени сгради. Тази тенденция не е изненадваща, тъй като през Ренесанса изобразителното изкуство започва да се развива бързо.

Изкусвото засяга почти всички сфери на човешкия живот. Модулните картини в интериора на онези времена изобразяват красотата на човешкото тяло, женската привлекателност, срещи с ангели и други светци, празници и други епизоди от живота на хората от онова време. За разлика от класическите изображения, картините от фрагменти позволяват да се погледне на изкуството от нова гледна точка и това е един от стимулите за развитието на ренесансовата култура.

В началото на 20-ти век сюрреализмът започва да се вижда в интериорната декорация с картини от фрагменти, но вече в края на миналия век стенописът, както и фотопечатът върху платно, започват да набират популярност.

Съвременните картини пана се отличават с броя на модулите – например, можете да изберете картини от 5 части, а също и по формите и разположението на стената.

По брой модули и форми

Диптих

Картината се състои от два фрагмента, най-често квадратни или правоъгълни във вертикално положение. Този тип не заема много място и е подходящ за малки стаи.

Триптих

Състои се от три модула, които могат да имат същата форма като диптиха. Размерът може да варира. Често централната част е по – голяма, а двата странични модула са по-малки. Подходящ за средни помещения (15 – 20 кв.м.).

Полиптих

Картина от четири или повече фрагмента, които могат да бъдат с различни форми и размери. Най-голямата обикновено е централната част на картината. Полиптихът е най-подходящ за просторни стаи, тъй като се нуждае от пространство.

Според местоположението по стените

Снимките по стените в интериора се поставят по един от следните методи, като се вземе предвид формата на изображението:

Вертикална

Фрагментите са прикрепени един към друг. Това решение визуално увеличава височината на стаята.

Хоризонтална

Модулите са монтирани в един ред и са хоризонтално разположени. Това е най-класическият вариант.

Квадрат (пъзел)

Фрагментите са квадрат, който изглежда грандиозно, без да е в съседство с други изображения.

Стълбовидна форма

Фрагментите се поставят под формата на стъпала (стълба). За това са подходящи части, които са с различни височина, но еднакви по форма.

Неправилно (произволна форма)

Този метод е подходящ за фрагменти с различни форми и размери. В този случай се избира хоризонтална или вертикална посока.

Основното нещо е да се поддържа хармонията на композицията.

Заповядайте да разгледате страхотните предложения за картини пана на Posters24.

Related posts

Leave a Comment