Български 

Какво трябва да знаем за електропастирите?

 

Днес е от особена важност да се възползваме от удобствата на новите технологии. Това важи в пълна сила и за електропастирите, които облекчават работата на животновъдите и им пестят немалко пари. Ако имате ферма и отглеждате животни, то сигурно Ви се е налагало да гоните някое животно с километри, за да го приберете в зоната за паша. Това обаче вече не се налага, тъй като истинските пастири, се замениха с електрически въжета и огради пазещи добитъка.

Каква е работата на електропастирите?

 

За да опишем какво представлява електропастир, ще обясним, че това е устройство, което се нарича енергизатор, а към него има ограда с електрически проводници. Оградата наподобява въже, по което тече електричество. Токът не е толкова силен, за да увреди здравословното състояние на човек или животно, а по-скоро води до лек токов удар, с цел да научи овците, кравите, козите или конете да стоят на едно място. Електропастирите за безвредни и в никакъв случай няма да наранят животните. Те са просто една бариера, която замества истинския пастир.

Разбира се, важно е какъв електропастир ще закупите. На пазара има различни предложения за комплекти, включващи енергизатор, електрическо въже и изолатор, който съдейства за по-ефективната работа на устройството. В зависимост от вашите нужди, ще Ви се предложи най-добрата оферта, която е съобразена с големината на електропастира, мощността и прочие.

Позволено ли е използването на електропастири?

 

Да, законът не забранява използването на електропастири, като животновъдите не се нуждаят от специално разрешително, за да положат оградите в собствените им имоти. Естествено, ако искате да заграждате общински пасища, то тогава е добре да потърсите разрешение от общината. Има и едно много важно условие, което е нужно да спазите. В случай, че до фермата Ви (имота) минават хора и имате електропастир, трябва да сложите предупредителна табелка. Последната най-често ще намерите в магазините за електропастири, които продават различни аксесоари към тях.

Общо взето това е най-важното за новите електропастири, които до голяма степен успяха да намалят тежкия физически труд на животновъдите в България и други точки на света. Надяваме се, че нашата публикация е успяла да грабне вниманието Ви и се разделяме с пожелание за успех!

Related posts

Leave a Comment