Най-добрите съвети за перфектната купичка супа

 

 

Зимата е сезонът на супите. Има много неща, които обичате в онези студени месеци от годината – снега, уюта на дома, топлите напитки… както и любимите супи. Обожаваме супите. Обичаме да ги правим, обичаме да ги ядем и обичаме да ги съхраняваме правилно, за да можем да им се насладим и на следващия ден. 

Всъщност няма значение дали навън е -10 или 30 градуса – вкусната супа никога няма да бъде излишна. Рецептите за супи могат да ужасно разнообразни – от класическите пилешка и домашна супа топчета, в приготовленията на която сме се включвали редом до мама или баба, помагайки им да завъртат безбройните малки топчета кайма, до вегетариански варианти като месо супа с нудъли и куркума, както и доматена чили супа с тиквички и бял боб. Вариантите са безброй. 

Но как да приготвите перфектната купа супа? Ето нашите съвети, с които ще станете ненадминат майстор на супите.

  1. Подправете на вкус. Суровите зеленчуци се нуждаят от подправка, а зеленчуковите бульони варират в нивото на сол. Ако супата ви се струва малко скучна, не се колебайте да добавите щедри щипки сол и много пресен черен пипер. Опитвайте смело, докато готвите. Все пак внимавайте със солта и имайте предвид солеността на съставките, които влизат в супата. Солени са храни като консервиран боб, доматената паста.
  2. Полейте със зехтин. Винаги, когато сервирате супата, гарнирайте обилно със зехтин. Той добавя богатство и кара вкусовете да се усетят още по-отчетливо. Допитайте се и до желанията на този, която ще консумира супата, тъй като е вероятно вкусът на зехтина да не му допадне.
  3. Запазете малко за обяд! Супата често има по-добър вкус на втория ден, така че не забравяйте да направите достатъчно, за да имате за поне още едно хапване. Повечето супи търпят и замразяване, така срокът им на годност се удължава с до няколко месеца. Замразявайте супите, след като са охладени за една нощ в хладилника.
  4. Намерете вашата подправка. Персонализирането на вашата супа е забавната, креативната част от процеса на готвене на супи. Ако правите рецепта, която изисква много подправки, но предпочитате по-меките вкусове, започнете с по-малко подправки. Ако си падате по по-пикантни ястия, добавете още. Задължително опитвайте, докато готвите и коригирайте вкусовете, за да направите ястие, в което наистина ще се влюбите.
  5. Помислете за времето за готвене на всяка съставка. Малкото грахче ще се готви много по-бързо от кубче морков. Разбърквайте често зеленчуците, така че те да се готвят равномерно. 
  6. Кълцайте съставките на еднакви по размери кубчета. Дори най-непретенциозните супи трябва да имат добре нарязани зеленчуци. Листните като спанак и къдраво зеле също трябва да бъдат накълцани или ще бъдат трудни за ядене. 
  7. Задушавайте, задушавайте, задушавайте. След като супата заври, намалете огъня и я оставете да къкри и се уверете, че няма да закипи. Ако варите на твърде силен огън, зеленчуците ще станат на каша, месото ще се втвърди и фидето ще се разпадне.
  8. Охладете ги. Оставете врелите супи да се охладят при стайна температура, непокрити за до един час. Покрийте и оставете да изстинат. Супите могат да бъдат съхранявани в хладилник до три дни.
  9. Добавете сметана… Кремообразните супи са по-хранителни и по-гъсти от бистрите, но не трябва да са с консистенция на каша. Добавете сметана за по-плътен вкус. Тя трябва да се затопли преди да се добави към супата, за да се предотврати пресичането.
  10. … или мляко. Студеното мляко има вероятност да се пресече, ако го добавите директно към супа, която все още е на котлона, така че и то трябва да се затопли. Млякото също така не реагира добре на кипене. Ако добавяте мляко (вместо сметана), за да сгъстите супата, отделете малко време, за да предвидите колко ще я разреди след добавянето.

Related posts

Leave a Comment